Digitaalinen kirjallisuus

Paljon puhuttu e-kirja ei suinkaan ole ensimmäisiä kirjallisuuden muutoksia muuhun kuin painettuun versioon. Itseasiassa digitaalinen ja sähköinen kirjallisuus voi olla myös hyödyllinen aina parjatun lukemisen vähentymisen sijaan. Ajateltiin, että nuorison saisi lukemaan, kun kirjat siirrettäisiin älylaitteille. Sähköiset kirjat eivät vielä ole nousseet odotettuun suosioon, mutta tilastoissamme ei aina edes näy ulkomaalaisten palveluntarjoajien merkitys.

Kun näkö heikkenee tai ei osata vielä lukea

Äänikirjat ja isotekstiset kirjat ovat jo pitkään olleet huononäköisten pelastus lukemisen harrastamiseen. Älylaitteilla pystyt lukemaan kirjaa ilman suurentavia laitteita, sillä voit itse suurentaa ja loitontaa tekstiä sekä säätää näytön kirkkautta. Myös lastensatuja on paljon äänikirjoina, ennen c-kasettina ja cd:nä, nykyisin älylaitteilla. Lapsi voi kuunnella ja selata lempisatunsa uudestaan ja uudestaan, kun vanhempi ei voi lukea esim. automatkalla.

Sähköisen kirjan palvelut ja mahdolliset ongelmat

Äänikirjoja ja e-kirjoja voi lukea monista palveluista ja tarjonta vaihtelee laidasta laitaan. Sähköisiä kirjoja on mahdollista lainata kirjastosta, ostaa älylaitteelle palveluntarjoajilta tai vuokrata luettavaksi. E-kirja ei kuitenkaan ole sen kummoisempi kuin painetun kirjan ulkoasu valokuvaversiona, joten se vaatii lukuintoa ihan samalla tavalla. E-kirja voi olla hintaeroltaan pieni verrattuna painettuun kirjaan, joten omaksi ostamiseen ei ehkä niin innostu, kun kirja on vain tiedosto laitteella fyysisen olemuksen sijaan. E-kirjat kyllä säästävät tilaa ja paperia. Lainaamiseen ja vuokraamiseen sähköiset palvelut sopivat erinomaisesti.

Pinnalle nousevat myös lukemisen suoratoistopalvelut. Palvelut, joissa ostat lukuoikeuden digitaaliseen kirjastoon esimerkiksi tiettyyn kuukausihintaan. Idea on sama kuin Netflixin kaltaisissa palveluissa. Voit tietyllä summalla lukea e-kirjaston kirjoja niin paljon kuin haluat. Tämä on ehkä lainalukemisen tulevaisuutta parhaimmillaan. Ei tarvitse ennen matkaa käydä kirjastossa tai pelätä unohtavansa kirjan tai eräpäivän. Luet silloin kun haluat, missä haluat. Jos palveluun kuuluvat vielä äänikirjat, niin aika täydellinen paketti myös näkövammaisille.

Mielenkiintoista on myös tulevatko kirjat tulevaisuudessa sekä painettuna ja sähköisenä vai saavatko palveluntarjoajat kirjailijoita ja julkaisuja vain omaan sähköiseen muotoonsa, kuten Netflixin omatuotannossa. Tämä voi olla kilpailuvaltti, sillä hyvän sisällön merkitystä ei tule aliarvioida. Äänikirjojen maailmassa painavat myös hyvät lukijat, sillä monesti kirjan voi valita myös lukijan perusteella vaikkei kirjaa kannen perusteella paranisikaan arvostella.