J.R.R. Tolkien eli John Ronald Reuel Tolkien oli englantilainen kirjailija, jota on myöhemmin tituleerattu fantasiakirjallisuuden isänä. Hänen tunnetuimmat teoksensa sijoittuvat hänen luomaansa fantasiamaailmaan, Keski-Maahan.

Tolkienin teokset ovat pitkiä kertomuksia. Taru sormusten herrasta koostuu kuudesta kirjasta. Sen valmistuminen kesti vuosia ja tarina muotoutui kirjoittaessa. Siitä näkyy kuinka kirjailija keskittyi ensin yhteen tarinaan ennen kuin jatkoi toista ja viimeisteli teoksen. Lopuksi hän lisäsi vielä tarkentavia sukutauluja ja kertoi mitä hahmoille tapahtui.

Tolkienin merkkiteoksia ovat Hobitti eli sinne ja takaisin sekä Taru Sormusten herrasta. J.R.R. Tolkien kuoli vuonna 1973 ja osa hänen teoksistaan jäi kesken. Silmarillon on kolmas pitkä teos, jonka hänen nuorin poikansa Christopher Tolkien viimeisteli kuoleman jälkeen. Näiden teosten lisäksi Tolkien kirjoitti paljon tarinoita, jotka jäivät kirjojen ulkopuolelle ja julkaistiin postuumisti.

Fantasiaa oli toki kirjoitettu ennen Tolkienia, mutta hänen teostensa menestys nosti fantasiakirjallisuuden suosiota merkittävästi. Tästä syystä häntä on kutsuttu nykyaikaisen fantasiakirjallisuuden isäksi.

Keski-Maan vetovoima ja perintö

Tolkienin tarinat saivat alkunsa, kun hän päätti selittää mikä on hobitti. Hän kirjoitti luomalleen taruolennolle ympäristön, kulttuurin, historian ja tarinan. Näin syntyi ensimmäinen Keskimaahan sijoittuva kirja Hobitti eli sinne ja takaisin. Se esitteli lukuisia fantasiaolentoja ja -kansoja, niiden historian ja tietysti merkittävän tarinan hobitin matkasta “sinne ja takaisin”.

Tolkien oli kiinnostunut maantieteestä, kielistä ja historiasta. Toisessa pitkässä teoksessaan Taru sormusten herrasta, hän pääsi jatkamaan hobittien tarinaa. Samalla hän sai mahdollisuuden kertoa maailmastaan lisää. Hän loi kokonaisen fantasiamaailman ja kiisti sen tarinoiden kuvailevan mitään oman aikansa kuvaa. Keskimaasta tuli maailma, jolla oli oma maantiede, historia, kansansa ja kielensä. Hänen tarkkuutensa ja tahtonsa selittää ja kertoa tästä maasta lukuisilla tarkentavilla yksityiskohdilla oli ennen näkemätöntä ja vieläkin arvostettua. Kirjassa on oikeasti toimiva keksitty haltijakieli ja lukuisia tarkentavia kertomuksia ja sukutauluja, sekä paljon lauluja. Laulut ovat tyypillinen kulttuurikeino välittää historiaa, tarinoita ja opetuksia, joten luonnollisesti niitä esiintyy myös Keski-Maassa.

Nykyisin fantasiakirjallisuudessa esiintyy jo useita kirjailijoiden keksimiä maailmoja. Nämä voivat olla rinnakkain todellisuutemme kanssa tai täysin keksittyjä. Tolkien kuitenkin aloitti maailmojen ja kansojen luomisen, josta lukuisat fantasiakirjallisuuden fanit saavat olla kiitollisia.