Terry Pratchett eli Terence David John Pratchett syntyi vuonna 1948 Englannissa. Hän on tunnettu erityisesti Kiekkomaailmaan sijoittuvista fantasiakirjoistaan. Hän on kirjoittanut myös nuorten kirjoja Kiekkomaailmaan sijoittuen.

Terry Pratchett kuoli vuonna 2015. Varhaisesta Alzheimerista huolimatta, hän kirjoitti viimeiseen asti. Pari teosta julkaistiin postuumisti, mutta vuonna 2017 tuhottiin kovalevy, joka sisälsi keskeneräisiä teoksia. Tämä tehtiin hänen omasta pyynnöstään, joten uutta Pratchettin Kiekkomaailma -kirjaa ei enää ole luvassa.

Parodiaa nykymaailmastamme

Vuonna 1983 julkaistiin Kiekkomaailman ensimmäinen kirja Magian värit. Kiekkomaailma muistuttaa Maata, mutta on kuitenkin kaikin tavoin erilainen. Se on nimensä mukaan litteä kiekko, jota kannattelee neljä elefanttia. Elefantit seisovat maailmankilpikonnan selässä universumissa hiljaa liikkuen. Kiekkomaailmassa on runsaasti magiaa ja omat fysiikan lakinsa. Siellä elää muun muassa velhoja, noitia, ihmissusia, vampyyreja, peikkoja, kääpiöitä ja tietysti tavallisia ihmisiä. Ankh-joen varrella sijaitsee suuri kaupunki Ankh-Morpork, missä suurin osa tapahtumista tapahtuu.

Kiekkomaailma-sarjaan kuuluu yli 40 teosta. Niistä on luonnollisesti useita päähenkilöitä, joiden tarinat voivat jatkua toisissa kirjoissa. Kaksi ensimmäistä kirjaa Magian värit ja Valon tanssi keskittyy Rincewind nimiseen velhoon. Pratchettin kirjat ovat täynnä huumoria, niistä löytyy sanaleikkejä sekä oman yhteiskuntamme ilmiöiden paradiointia.

Pratchettin kirjoista on tehty myös minisarjoja näyteltynä sekä animoituina. Valkoparta Karjupukki naureskelee uskomuksille ja jouluperinteille, kun Karjupukki joutuu kadoksiin ja Kuolema päättää toimia sijaisena.

Kiekkomaailman hahmoja

Kiekkomaailma on suuri maailma, mutta Ankh-Morpork on kaupunki, jossa törmää samoihin hahmoihin vaikkei kirja heistä kertoisikaan. Muutamia hahmoja Pratchett on käyttänyt useasti päähenkilönä, osa taas näyttäytyy tuttuina sivuhahmoina.

Tunnettuja hahmoja ovat jo mainittu epäonninen velho-opit käynyt Rincewind. Vaikka hahmolta ei taiat niin luonnistukaan, hän on taitava pakenija. Kuolema onkin tullut hänelle jo tutuksi. Kuolema on eräänlainen jumalolento. Hän esiintyy viikatemiehen hahmossa, jollaiseksi ihmiset hänet kuvittelevat. Kuoleman puhe on kirjoitettu ISOIN KIRJAIMIN ja hän on esiintynyt lähes kaikissa kirjoissa. Muutamassa kirjassa hän on jopa päähenkilönä.

Velhojen oppilaitoksessa asustaa myös Kirjastonhoitaja. Entinen velho, joka sattumuksen kautta muuttui orangiksi eikä enää ihmiseksi haluakaan palata. Lordi Vetinari on kaupungin hallitsija. Äärimmäisen ovela, mutta kuitenkin hyväntahtoinen hahmo. Useampi kirja keskittyy myös kaupungin vartiostoon ja korpraali Porkkanaan.