Robert Anthony Salvatore (synt. 1959), tutummin kirjailijanimeltään R.A. Salvatore on yhdysvaltalainen fantasiakirjailija. Hän on saanut inspiraationsa ja halunsa kirjoittaa, kenenkäs muun kuin J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta, vaikutuksesta. Tämä vaikutus on hänen kirjoissaan havaittavissakin. Tolkienin tapaan Salvatore loi Forgotten Realms -kirjoissaan oman maailman. Hänen tyylilleen ovat tyypillisiä tarkat kuvaukset ja yksityiskohtien määrä. Tolkienista poiketen Salvatoren kirjoissa toistuvat väkivaltaiset ympäristöt, taistelut ja toiminta.

Salvatoren teoksia

Salvatore aloitti kirjoittamisen tosissaan vuonna 1982, mutta tuolloin aloitettu teos julkaistiin vasta 1990. Se oli Bermudan kolmioon liittyvä mysteerifantasia, mutta esikoisteos Kristallisauva vuodelta 1988 oli hänen avaimensa fantasiakirjallisuuteen. Se oli ensimmäinen Jäätuulen laakso -trilogiasta. Kirjan esittelemästä Drizzt Do’Urdenista tuli niin suosittu, että vetovoimaa piisasi muihinkin kirjoihin. Seuraava Musta haltia -trilogia olikin hahmolle tehty tarina ennen ensimmäisen trilogian tapahtumia.

Forgotten Realms ja musta haltia

Forgotten Realms on itseasiassa roolipelimaailma. Se tarkoitettiin Dungeons & Dragons roolipeliä varten ja sen suunnitteli Ed Greenwood. Tämän roolipelin tarjoaman maailman pohjalta on kirjoitettu satoja romaaneja ja Salvatore on Greenwoodin ohella kuuluisimpia maailman kirjailijoita.

Drizzt Do’Urden on musta haltia eli drow. Hänen ihonsa on heille tyypillisesti tumma ja hiukset valkoiset. Mustat haltiat ovat kuin käännetty kuva tyypillisistä haltioista. He ovat julmia ja petollisia. Tavalliset ihmiset pelkäävät ja epäilevät heitä. Drizzt on kuitenkin rauhanomainen ja taistelua välttävä (tietysti ollen siinä erinomainen) haltia. Hän haluaa olla parempi kuin kansansa ja noudattaa tiukkaa moraalia. Hänellä on vahva omatunto eikä hän mielellään tapa muita kuin pahoja örkkejä ja jättejä. Taisteluun päätyessään hän on itsevarma, mutta kuitenkin hyljeksitty hahmo. Alunperin Drizzt suunniteltiin sivuhahmoksi, mutta pian Salvatore huomasi, että tarinoiden piti kertoa juuri hänestä.

Nykyaikansa tuottava fantasiakirjailija

Salvatore on tuottoisa kirjailija. Kaikkia hänen kirjojaan ei ole edes suomeksi käännetty ja silti teoksia löytyy kymmeniä eri maailmoihin liittyen. Forgotten Realms -sarja on hänen suurin sarjansa, mutta hän on kirjoittanut fantasiaa paljon myös tämän maailman ulkopuolelta. Keihäänkantajan taru -trilogiaan hän sai innoituksen Kuningas Arthurin tarinasta ja hän loi jälleen uuden fantasiamaailman Demonisota -sarjaan. Onpa hän kirjoittanut Star Warsia, Tarzaniakin ja lukuisia kirjoja yhteistyössä muiden kirjailijoiden kanssa.