Harrastuksena kirjoittaminen

Kaikki kirjoitukset eivät päädy julkaistavaksi, mikä on osaltaan ihan toivottavaakin. Kaikkia päiväkirjamerkintöjään ei välttämättä haluasi jakaa. Päiväkirjan kirjoittaminen on usein ensimmäistä pitkäaikaista tekstin tuottamista. Joidenkin päiväkirjat täyttyvät runoista, laulujen sanoituksista tai lyhyistä kertomuksista mitä päivän aikana on tapahtunut. Päiväkirja ja tekstit kasvavat kirjoittajansa mukana ja parhaimmillaan tekstiin tulee suodatettua suuria tunnemullistuksia ja syvällisiä jakamattomia ajatuksia. Yksi näkyvä jokamiehen ja -naisen kirjoittamisen muoto on erilaiset blogit.

Kirjoitus on kirjoittajansa näköistä

Kirjoittaminen on oiva tapa ilmaista itseään ja tunteitaan. Kirjoitukset ovat usein hyvin henkilökohtaisia, enemmän itselle kirjoitettuja tai oman suvun tarinaa taltioivia. Joillekin itsensä ilmaisu voi olla musiikkia, piirtämistä tai runoutta. Omia kirjoituksia voi kertyä sivutolkulla pöytälaatikkoon aiheesta kuin aiheesta. Kun ei tarvitse stressata merkkimääriä tai aikatauluja, voi kirjoittamalla päästä todelliseen hurmiotilaan, missä tekstiä vain syntyy. Voit yllättää itsesi kirjoittamalla novellin toisensa perään tai yhden pitkän romaanin. Kirjoittaa voi kuka vain. On myös monia kilpailuja, joiden aiheet vaihtelevat vitseistä omiin kokemuksiin ja tyyli runoista novelleihin. Näin voit tuoda omia teoksiasi esiin, ilahduttaa muita tai koetella taitojasi muihin kirjailijoihin verrattuna.

Omakustanne omasta tuotannosta

Omakustanne tarkoittaa teosta, jonka teoksen tekijä kustantaa itse. Julkistamisessa ei ole mukana muita kustannuksiin osallistujia, vaan tekijä hoitaa itse mm. markkinoinnin ja myynnin. Omakustanteena julkaistaan paljon juuri kirjoja ja musiikkia.

Harrastekirjailijoilta voi syntyä vaikka omaelämänkerta tai yksinkertaisesti tarina, jonka haluaa julkaista. Kenties blogiteksteistä kannattaa koota kirja. Oman kirjan voi julkaista omakustanteisesti, kun ei halua miettiä kustantamoja ja heidän aikataulujaan. Omakustannusta tarjoavien palveluntarjoajien palveluista löytyy myös graafista suunnittelua, taittoa ja markkinointia. Kannattaa miettiä miksi kirjansa julkaisee, kuinka suuren painoksen ostaa, löytääkö itse ostajat ja paljonko tarvitsee apua ja mihin omat varat riittävät. Esimerkiksi sukuhistoriikin tai runokokoelman, jonka ostajakunta on omasta takaa jo tiedossa, omakustantaminen voi olla hyvä ajatus.

Omakustannekirjan hintaan vaikuttavat paitsi kustantaja myös teoksen sivumäärä, kuvituksen määrä ja toteutus (väri vai mustavalkoinen, valokuva vai piirros), kansitus, painettavien kirjojen lukumäärä ja lopulliseen hintaan lisätään vielä arvonlisävero. Omakustanteisesta teoksesta et saa palautetta kustantajalta, koska levitys ja myynti on täysin omalla vastuullasi.