Jännityskirjallisuus kattaa mm. rikoskirjallisuuden eli dekkarit, poliisi-, salapoliisi-, vakooja- ja seikkailukirjallisuuden. Tämän kentän kotimainen taitaja on epäilemättä yli 20 romaania kirjoittanut Ilkka Remes. Oikealta nimeltään hän on Petri Pykälä (synt. 1962). Remes on suosituimpia kirjailijoita maassamme yli 2 miljoonalla myydyllä teoksella. Esikoisteos Pääkallokehrääjä julkaistiin vuonna 1997 ja 2000-luvulla Remeksen myydyimmät romaanit ovat 6/12 ja Ikiyö. Remekseltä on tullut noin yksi kirja vuodessa.

Tyyli ja esikuvat

Remeksen kirjoissa pääosissa ovat usein tavalliset ihmiset. He sitten joutuvat suurten tapahtumien ja juonikuvioiden keskelle. Tapahtumapaikat vaihtelevat keksityistä valtioista, vaihtoehtoisen todellisuuden kautta kotoisaan Suomeen. Muutamat hahmot toistuvat Remeksen tarinoissa, kuten poliisi Antti Korpi. Remes on itseasiassa kirjoittanut myös nuortenkirjoja, joiden päähenkilönä on Antti Korven poika Aaro. Pahantekijät tai uhkakuvat liittyvät usein Venäjään tai Neuvostoliittoon. Välillä hän hyödyntää historiaamme vaihtoehtoisessa todellisuudessa, kuten Suomesta kommunistisena valtiona. Osa hänen teoksistaan on kuitenkin nykytilanteeseen keskittyviä ja poliittisestikin mielenkiintoisia. Suomen asemaa ja sananvapautta hän pohtii myös kirjallisuutensa ulkopuolella. Ajattelemaan laittavat suuret tapahtumaketjut ovat varmasti yksi kiehtova piirre hänen kirjoissaan.

Remes on kertonut esikuvikseen mm. Shakaalin kirjoittaneen brittikirjailijan Frederick Forsythen sekä Taivaan pilarit -sarjan isän Ken Follettin. Remes kertoo keskittyvänsä paljon yksityiskohtiin ja aitouteen, joskus jopa kirjoittamisen häiriöksi asti. Ehkä juuri paneutumisen ja keskittymisen vuoksi Remeksen kirjat ovat hyvin kirjoitettuja, loppuun asti mietittyjä ja kokonaisuutena toimivia. Tapahtumapaikat ovat usein tarkkaan kuvattuja ja realistisia. Remes onkin kertonut jopa vierailevansa paikoilla voidakseen suunnitella ja kuvata tunnelmaa tarkasti.

Palkinnot ja suosituimmat kirjat

Ilkka Remes on palkittu ainakin kolmesti. Vuonna 1998 hän sai Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon. Seuraavana vuonna hänet palkittiin jännitysosaamisestaan Vuoden johtolanka- sekä Olvi-säätiön kirjallisuuspalkinnolla.

Hänen kirjoistaan Ikiyö oli 2003 vuoden myydyin kirja. 6/12 taas 2016 vuoden myydyin kotimainen kirja, sen ohitti käännetyistä kirjoista vain Harry Potter ja puoliverinen prinssi. Ikiyössä aktivistit suunnittelevat terroritekoa, jolla on vaikutus koko yhteiskuntaan. 6/12 kirjan nimi viittaa itsenäisyyspäivään. Kirjassa serbirikolliset tunkeutuvat Linnan juhliin ja ottavat vieraat panttivangeiksi. Remeksen tapahtumapaikat vaihtelevat pitkin Eurooppaa, mutta Suomi on vahvasti mukana tapahtumissa tai itse kohteena.