Englantilainen kirjailija Agatha Christie (1890-1976) on todellinen rikoskirjallisuuden eli dekkareiden kuningatar. Hän on kirjoittanut lukuisia salapoliisiromaaneja ja jättänyt tunnettuja salapoliiseja kirjallisuuden historiaan. Häntä ei suotta ole kutsuttu rikosten kuningattareksi. Hänen teoksiinsa kuuluu tietynlainen lukijan hämääminen, jolloin epäillyn ja varsinaisen syyllisen hahmottaminen on hankalaa. Christien teoksiin kuuluu tietty yllätyksellisyys ja henkilökuvien tarkkuus. Häntä sanotaankin arvoitusdekkarien kirjoittajaksi, sillä pääosassa ei ole itse murha, vaan Christie keskittyy enemmän motiiviin ja ihmisluonnon selvittämiseen. Olennaista on ratkaista arvoitus, kuka ja miksi. Kerronnaltaan kirjat ovatkin selkeitä, jopa stereotyyppisia, mutta kuitenkin yllättäviä.

Tunnetuimmat hahmot

Agatha Christien “kirjallisuuden lapset” ovat Hercule Poirot ja Neiti Marple. Hercule Poirot oli ensimmäisiä salapoliisihahmoja, joista Christie kirjoitti. Hän on belgialainen, Englantiin pakolaisena tullut pienikokoinen mies. Hänet kuvataan usein kävelykepin kanssa ja hänellä on vahatut viikset. Poirot on pikkutarkka ja täsmällinen. Koska Christien kirjat perustuivat arvoitusten ratkaisemiseen, Poirot saa ihmiset puhumaan ja hän tekee paljon päätelmiä. Christie kirjoitti kaikenkaikkiaan 33 romaania ja 54 novellia Hercule Poirotista, vaikka myönsi useasti itsekin kyllästyneensä hahmoon.

Toinen Christien luoma salapoliisihahmo on Jane Marple eli tutummin Neiti Marple. Poirotin tavoin hän on hyvä päättelijä ja tarkkaavainen havainnoitsija. Hänet kuvataan pitkäksi, harmaaksi ja hoikaksi ikäneidoksi. Hercule Poirotin tavoin Marplesta on tehty useita elokuvia ja tv-sarja. Neiti Marplen tarinoita löytyy 12 kirjasta ja 20 novellista.

Tunnetut teokset elävät yhä

Eräs tunnettu Hercule Poirotin tarina on Idän pikajunan arvoitus. Siinä idän pikajuna matkaa halki Euroopan ja yksi matkustaja löytyy aamulla kuolleena Jugoslaviassa tehdyn pysähdyksen jälkeen. Christieltä löytyy useita tällaisia suljetun huoneen mysteerejä, joissa rajattu ihmisjoukko joutuu murhaepäilyksi ollen samalla eristettynä muusta maailmasta. Vaikka Hercule Poirot ja Neiti Marple ovat hänen tunnetuimmat salapoliisinsa, Agatha Christiellä on myös muita tunnettuja teoksia. Tunnetuin suljetun huoneen mysteeri on Eikä yksikään pelastunut (Kymmenen pientä neekeripoikaa). Tästä kirjasta on tehty lukuisia elokuvia ja tv-sarjoja, joissa loppuratkaisu ei aina mukaile kirjaa. Christie ei aikanaan ollut tyytyväinen moniin kirjoistansa tehtyihin elokuvasovituksiin. Tarinat jatkavat kuitenkin vahvasti. Idän pikajunan arvoituksesta julkaistiin uusi elokuva ja Eikä yksikään pelastunut sai kolme- (Suomessa esitettiin neljä) osaisen tv-sovituksen 2015.