Skotlantilainen lääkäri ja kirjailija Arthur Conan Doyle loi yhden maailman kuuluisimman salapoliisin Sherlock Holmesin vuonna 1887. Vuosina 1887-1927 Doyle julkaisi Holmesista peräti 56 novellia ja neljä romaania. Salapoliisitarinoita julkaistiin alun perin lehdessä, mistä ne kerättiin novellikokoelmiksi.

Sherlock ja hänen tarinansa

Sherlock ilmestyi ensimmäisen kerran tarinassa A Study in Scarlet – Punaisten kirjainten arvoitus. Sherlock tarinoiden kertoja on useimmiten hänen apurinsa ja hyvä ystävänsä tohtori Watson. Valitettavasti tohtori Watsonia ei alkuperäisissä elokuvissa ja sarjoissa kohdeltu kovin ystävällisesti, vaan hänestä tehtiin melko yksinkertainen hahmo. Watson on kuitenkin Sherlockin paras ellei jopa ainoa ystävä.

Kirjoissa Sherlock Holmes kuvataan pitkäksi ja laihaksi mieheksi, jolla on terävä nenä ja mustat hiukset. Sherlock tunnetaan parhaiten metsästäjän hatusta, mikä itseasiassa on ollut kirjan kansikuva ja myöhemmin elokuvaan käytetty asuste. Watson kuvaa Sherlockia neroksi, sillä hänen päättelykykynsä on erinomainen. Hän keskittyy keräämään tietoja rikospaikoilta ja kiinnittää tarkkaa huomiota yksityiskohtiin. Syy ja seuraus päättely on hahmolle ominainen ja Doylen kirjoitukset rikospaikan tutkinnasta olivat jopa aikaansa edellä.

Salapoliisi nykypäivänä

Sherlock Holmes ja rikostarinat menestyvät yhä. Holmes on sukupolvelta toiselle siirtynyt sankari, joka ei ole täydellinen, mutta yllättävä. Hahmo on siirretty onnistuneesti nykypäivään ja Sherlock on saanut monia menestyneitä sarjoja ja elokuvia vielä 2000-luvulla. Robert Downey Jr. näyttelemä Holmes elokuvassa Sherlock Holmes sijoittuu vuoteen 1891, mutta Benedict Cumberbatchin esittämä Sherlock (BBC:n sarja Uusi Sherlock) taas nykypäivään. Molemmille lienee tulossa vielä jatkoa.

Kirjat

Sherlock Holmesin tarinat ovat tietysti mukana brittiläisellä 100 parhaan rikosromaanin listalla. Kirjoja on kaiken kaikkiaan neljä. Mielenkiintoista kyllä ne menestyivät vaihtelevasti. Ensimmäisenä ilmestyi jo mainittu Punaisten kirjainten arvoitus. Suomessakin se julkaistiin jo 1898 nimellä Kosto. Ensimmäinen kirja ei ollut mikään menestys Iso-Britanniassa, mutta menestyi Yhdysvalloissa niin, että Doyle kirjoitti jatkoksi kirjan nimeltä Neljän merkki. Se menestyi jo paremmin ja kolmas kirja on tunnetuin Baskervillen koira. Baskervillen koira julkaistiin ensimmäisen kerran suomeksi vuonna 1904, mutta uusintapainoksia on tehty myös 2008. Kauhun laakso on kirjoista viimeinen, mutta novellikokoelmia löytyy useampi. Tunnetuimmat kokoelmat ovat Sherlock Holmesin seikkailut, Sherlock Holmesin muistelmat ja Sherlock Holmesin paluu.