Kirjailijana itsensä elättäminen

Kirjailijan työn ja tulojen määrään liittyy kirjailijan oma kirjallisuuden kategoria. Suomessa kirjoitetaan ehkä hieman yllättäen erityisen toivottuja ja pidettyjä lastenkirjoja, jotka menestyvät myös ulkomailla. Sen sijaan runoilijoilla on hankalampaa tulla toimeen julkaisuillaan. Suuri osa kirjailijoista työskenteleekin muissa töissä kirjoittamisen lisäksi työttömyyttä välttääkseen.

Mistä kirjailija saa tuloja?

Kirjailijan tulot ovat sekä verollista että verotonta tuloa. Kirjalliset ja kirjailijan työt, kuten kirjakiertueet tai julkaisusta syntyvät tulot ovat verollisia. Usein kirjailijat esiintyvät myös ilmaiseksi, jos tilaisuus markkinoi heidän kirjojaan. Haastatteluista, esiintymisistä ja vierailuista voi kuitenkin saada korvauksia. Mahdolliset palkinnot ja apurahat on verovapaita. Kirjailijalla on freelancerin tavoin velvollisuus maksaa eläkevakuutuksensa niistä rahoista.

Suomalainen kirjailija tienaa keskiverrosti alle 10 000 euroa vuodessa kirjatyöllään. Suurin osa tuloista on erilaisia apurahoja. Menestyneeksi kirjailijaksi voidaan sanoa kirjoillaan elävää tai useita kirjoja julkaisuun saanutta kirjailijaa. Jos kirja menestyy, kirjailija voi myydä sen oikeuksia erilaisiksi sovituksiksi, vaikka näytelmiksi tai elokuvaksi. Uudelleen julkaisut esimerkiksi pokkareiksi tai äänikirjoiksi tuovat myös lisää tuloja. Suomalaista kirjallisuutta käännetään melko hyvin, mutta käännöstulot eivät kovin merkittävä tulonlähde kirjailijalle ole pidemmällä aikavälillä.

Paljon riippuu myös kirjailijan tuotteliaisuudesta, eli kuinka usein hän saa kirjoitettua kirjan, ja onko kirjalle kysyntää. Tiiviimmällä tahdilla saa enemmän julkaistuja töitä ja siihen liittyviä esiintymiskeikkoja. Kuitenkin menestyneet kirjailijat voivat julkaista kirjansa useiden vuosien väleillä ja tulla silti toimeen kirjoillaan. Tähän liittynee mielenkiintoinen lukijakunnan ja suosion suhde.

Miten kirja päätyy julkaistavaksi?

Vain muutama prosentti kustantamoihin lähetetyistä käsikirjoituksista päätyy julkaistavaksi sellaisinaan. Kustannustoimittajat ehdottamien korjausten jälkeen julkaisuun voi päästä vähän isompi osa teoksista. Suuri osa tulee kuitenkin hylätyksi, joten heti ei saa lannistua. Kirjailijan tulee tietää, missä kirjallisuudessa mennään ja tuntea kustantamo. Hän myy siis yrittäjän tapaan työtään ja itseään kustantamolle. Pysy kärryillä, kenelle olet lähettänyt tekstisi, kenen kanssa keskustellut ja noudata ohjeita. Kustannustoimittaja siis tutustuu tekstiin ensin. Mikäli se miellyttää, hän voi keskustella muiden kollegoidensa kanssa siitä. Kustannuspäätöksen tekevät kustannuspäällikkö ja markkinointipuoli. Mikäli teos päätetään julkaista, otetaan yhteyttä kirjailijaan ja ehdotetaan kustannussopimusta. Se on kuitenkin oikeastaan tarjous, jota voidaan muokata. Sopimuksen tulee miellyttää molempia osapuolia, ja siihen kannattaa tutustua rauhassa.