Kirjallisuuden palkinnot

Lukemisella saavutetaan monia hyötyjä, mutta ensin jonkun täytyy kirjoittaa kirja, jota lukea. Kirjan kirjoittaminen käy työstä ja kirja elää pidempään kuin kirjoittajansa. Kirjailijoita ja kirjoja arvostetaan myöntämällä kirjallisuuden palkintoja. Samalla kirjallisuutta tuodaan esiin ja herätetään lukijakuntaa. Kategorioita ja palkintoja löytyy nykyisin joka lähtöön, sillä onhan kirjallisuuskin uskomattoman laajaa. Kaiken niputtaminen yhteen vertailuun tuntuu jopa mahdottomalta. Esimerkiksi Nobel palkinto ei voida huomioida kaikkia kirjallisuuden lajeja ja usein fantasia- ja scifikirjallisuus ei nouse draamakirjallisuuden saaman huomion tasolle. Fantasialle ja scifille onkin omat palkintonsa, kuten Hugo.

Suomalaisia kirjallisuuden palkintoja

Suurin ja arvostetuin suomalainen kirjallisuuden palkinto on tietysti Finlandia. Finlandia -palkinnossa uutisoidaankin paljon ja ehdokkaat saavat näkyvää huomiota. Ehdokkuus ja palkinto on tarkoitettu nimenomaan suomalaiselle kirjailijalle ja suomalaiselle kirjallisuudelle. Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa ja sen myöntää Suomen Kirjasäätiö. Vuonna 1984 jaettiin ensimmäinen Finlandia-palkinto, mutta palkinto on myös joutunut taipumaan runsauden edessä. Ennen sen saattoi saada myös tietokirja, nykyisin vain romaani. Tietokirjat saivat oman Tieto-Finlandia palkintonsa ja lastenkirjallisuudellekin on jaettu vuodesta 1997 oma Finlandia Junior.

Suomen dekkariseura ry jakaa Vuoden johtolanka -palkintoa. Sen voi saada myös elokuva, tv-sarja tai muu dekkarimuoto, mutta lähiaikoina sen on useimmiten voittanut kirja. Suomalaista fantasiakirjallisuutta taas palkitsee Suomen Tolkien-seura Kuvastaja -palkinnollaan. Helsingin Sciense Fiction seura taas keskittyy palkitsemaan parhaan suomalaisen science fictionin. Palkinto kulkee nimellä Tähtivaeltaja.

Suomalaisia kirjailijoita huomataan maailmallekin

Tunnetuin palkittu suomalainen kirjailija on varmasti Nobel-kirjailijamme Frans Emil Sillanpää, jota kehuttiin maaseudun, sen ihmisten ja elämäntavan ymmärtämisestä ja taitavasta kuvauksesta. Suomalaiset kirjailijat huomataan yhä ja he pääsevät myös ehdolle erilaisille kirjallisuuden palkinnoille.

Suomalaisen kirjallisuuden menestymättömyys on enemmin myytti ja saisimme olla ylpeämpiä kotimaisesta kirjallisuudestamme. Mika Waltarin, Sofi Oksasen ja Arto Paasilinnan teoksia on myyty yli neljäänkymmeneen maahan. Leena Lehtosen Maria Kallio -dekkareita on julkaistu 26 eri maassa. Kansainvälisesti menestyneet kirjailijamme eivät suinkaan edusta vain yhtä kirjallisuuden suuntaa. Lastenkirjallisuudessa ovat menestyneet niin Mauri Kunnas kuin Sinikka ja Tiina Noplan Risto Räppääjäkin. Tunnetuin kirjailijamme maailmalla on varmasti Tove Jansson, jonka Muumi-hahmot ihastuttavat aikuisia ja lapsia yhä tänäänkin monin eri tavoin ympäri maailmaa.