Lapsuusajan kauhunväreitä saatavilla taas kirjahyllyyn

Parhaimmillaan kirjat herättävät niin vahvoja tunteita, kokemuksia ja muistoja, että muistelemme niitä vielä aikuisenakin. Näitä tunteita kaivatessa voimme etsiä lapsuuden suosikkikirjaa kirjastoista ja antikvariaateista. Haluamme monesti omaan kirjahyllyyn niitä itselle merkityksellisiä kirjoja.

Noidan käsikirjan uusi tuleminen

Noidan käsikirja on yksi mainituimpia kirjoja puhuttaessa lapsuuden jännittävimmistä kirjoista. Tämä kulttimaineeseen noussut kirja sai viimein uusintapainoksen fanien iloksi. Ilahtuminen ei suinkaan loppunut tähän, vaan samalla se nosti kirjan fanittamisen pintaan.

Yleensä uusintapainos tulee melko pian ensimmäisen julkaisun jälkeen kysynnän ja suosion myötä. Myös tietojen päivittyessä kirjoja uudistetaan uudella painoksella. Siksi Noidan käsikirjan uusi julkaisu onkin mielenkiintoinen uutinen, joka samalla tiputti aikaisempien painosten hintaa keräilymarkkinoilla. Pitkäaikaiset fanit, lapsuudessaan ja nuoruudessaan kirjaa jännittäneet sekä kirjastosta kirjaa putkeen lainanneet lapset ovat nyt aikuisia. He ovat kirjan suurin fani- ja ostajaryhmä.

Traumatisoiko kyseinen kirja nykyistä älypuhelinsukupolvea samalla tavalla? Tuskin. Toisaalta tästä voi tulla yhtä mahtava kirja uudelle sukupolvelle kuin edellisillekin. Monet varmasti näyttävät sen lapsilleen tai ainakin joskus se päätyy lasten käsiin omasta kirjahyllystä.

Mikä kirjassa vieläkin vetoaa?

Tämän kirjan saama huomio ja uusintapainoksen odotus ovat oiva esimerkki nostalgian voimasta. Nostalgian, mikä on nyt 80- ja 90-lukujen lapsien lapsuudesta lähtöisin. Noidan käsikirja on siitä hyvä teos uudelleen painettavaksi, että sillä on paholaisen kirjan mainetta ja aikansa kauhistelua ympärillään. Se aiheutti lukuisasti keskustelua, kauhistelua ja painajaisia useammassa sukupolvessa. Sitä syytettiin noituudesta, paholaisen palvontaan yllyttämisestä ja ties mistä mustasta magiasta. Sen tarinat eivät ole vanhentuneet ja kuvitustyylikin on hienoa ja aikaa kestävää.

Noidan käsikirjahan ei ole mikään yksi tarinallinen kauhukirja tai kummitustarina. Se on täynnä pieniä kertomuksia eri aiheista, kuten vampyyreista ja ihmissusista. Se kertoo tietokirjatyylisesti mm. miten ihmissudeksi tullaan ja kuinka vampyyrilta suojaudutaan. Upean kuvituksen lisäksi sen mielenkiintoisinta antia ovat lyhyet tarinat, joiden sävy on kuin totena kerrottu juttu tai tapahtuma. Niillä on usein jokin historiallinen pohja tai viite, mikä saa ne tuntumaan paremmilta kuin pelkkä kummitusjuttu. Tällaisen jännityselementin lukeminen pimeässä peiton alla on varmasti omiaan herättämään mielikuvitusta seuraavillekin noitajahdin kokelaille.