Lukeminen harrastuksena

Lukeminen kehittää monia taitoja ja ylläpitää muun muassa muistia ja kielitaitoa. Lukeminen on monipuolinen ja halpa harrastus. Päivittäin noin joka kolmas suomalainen lukee kirjaa. Nuorten keskuudessa kuilu paljon lukevien ja ei lainkaan lukevien välillä valitettavasti kasvaa. Pojat myös lukevat vähemmän kuin tytöt. Lukemisesta ei tarvitse tehdä tavoitteellista ja stressaavaa, mutta erilaiset lukuhaasteet voivat olla hyvin antoisia. Lukeminen on kaikkien lukutaitoisten saatavilla oleva monipuolinen harrastus.

Harrastuksen helppous ja antoisuus

Lapsikin voi lukea kuvakirjaa ennen kuin oppii lukemaan kirjaimia. Lukea voi missä ja milloin vain. Älä nyt auton ratissa kokeile lukea, mutta junamatka menee hienosti lukemisen parissa. Mikäli liikkuva kulkuneuvo ja teksti saavat sinut voimaan pahoin, kokeile äänikirjaa.

Hyvä kirja pelastaa sadepäivän, mutta onhan auringostakin ihana nauttia kirja kädessä. Uudet kirjat tuovat uusia ideoita ja oivalluksia elämääsi. Opit ymmärtämään muita ihmisiä, kulttuureja ja voit opiskella kirjojen avulla uuden kielen. Lukeminen kehittää myös empatiaa ja tunnetaitoja. Kirjoja lukemalla pääsee uusiin maailmoihin, kulttuureihin ja kokemuksiin. Voit lukea vaikka matkakertomuksen omasta unelmalomakohteesta tai tutustua kohteeseen historiallisella teoksella. Fantasiamaailmoja voit laajentaa vielä omalla mielikuvituksellasi, joka on aina ulottuvillasi. Kirjat tarjoavat loistavan pakohetken arjesta. Niiden parissa voi rentoutua tai jännittää sydän tykyttäen.

Kirjojen saatavuus

Kirjoja saa käytännössä mistä vain. Uusia kirjoja löytyy marketeista ja kioskeistakin pokkareista kovakantisiin. Vanhempia teoksia voit etsiä netistä, antikvariaateista tai kirpputoreilta, joista voit löytää parilla eurolla suosittujakin teoksia. Kallista uuden luettavan hankkiminen ei ole, mutta uusiin julkaisuihin saa helposti heitettyä useampia kymppejä per kirja.

Kirjastot tarjoavat kirjoja ilmaiseksi, ja kirjallisuuden tarjonta on niin laajaa, että varmasti kaikille löytyy jotakin. Ongelmaksi voi toki muodostua valinnan vaikeus, mutta eivät kirjat lukemalla lopu. Jos et keksi luettavaa, tutustu kirja-arvosteluihin tai aikaisemmin lukemasi kirjailijan muihin teoksiin. Kokeile genren muita teoksia tai hyppää tuntemattomaan ja valitse ohimennen hyllystä kirja. Kirjaston henkilökuntakin voi suositella kirjoja.

E-kirjojakin voi lainata kirjastosta, ja monet palvelut tarjoavat yhden kirjan ilmaiseksi luettavaksi. Jos sinulla on valinnan vaikeutta, voit hyvin lueskella lukunäytteitä, jotka ovat usein yhden luvun mittaisia. Näytteiden avulla voit nopeasti löytää sopivaa luettavaa.