Miten kirjat vaikuttivat elämääsi?

Erilaiset kirjat vaikuttavat vahvasti tunteisiin ja käsityksiin. Kirjoihin liittyy muistoja ja hyvä tapa pohtia kirjojen vaikutusta omaan elämääsi on miettiä muutamia kysymyksiä, joihin esimerkiksi Will Self vastasi The Guardian -lehdelle. Saat itsellesi mukavaa pohdintaa ja elämänmuistoja sekä keskustelua ystäväsi kanssa, miettimällä seuraavia kysymyksiä.

Mitä kirjaa luet nyt?

Kirjojen lukemisen ei tarvitse olla edes joka päiväistä. Joskus kirjan lukemiseen voi vierähtää pitkäkin aika. Ehkäpä luet useita kirjoja samoihin aikoihin. Jos et lue kirjaa juuri nyt, niin miksi et? Usein vastaus on, että ei ole aikaa. Jos pysähdyt kirjastossa ja alat lukemaan, voit kuitenkin löytää lukuintosi ja huomata, että aikaa löytyikin. Se voi olla ihan kirjasta kiinni.

Kirja, joka muutti elämäsi

Muuttiko joku kirja kenties jopa elämäsi suuntaa? Monet vaikeuksia kokeneet ihmiset ovat löytäneet lohtunsa Raamatusta. Elämää muuttanut kirja voi olla vaikka ruokailua tai joogaa avartava teos, mikä sai sinun elämääsi jotakin uutta ja merkityksellistä.

Kirja, jolla on ollut sinuun suuri vaikutus

Jokin kirja ei ehkä muuta elämääsi, mutta tekee sinuun suuren vaikutuksen. Se voi olla hahmo tai tarina, paras lukemasi juonenkäänne tai kirja, jonka luet yhä uudestaan. Ehkä se oli ensimmäinen oma kirjasi, siihen liittyy suuresti muistoja tai se herätti sinussa uusia ajatuksia. Onko se sinun lohtulukemisesi, johon palaat tietyissä tilanteissa?

Kirja, joka on sinusta yliarvostettu

Suosioon nousseet tai palkitut kirjat eivät iske kaikkiin. Mikä kirja sinusta on yliarvosttu? Pohdi myös miksi. Oliko kirjan kirjoitustyyli liian vaikea, pitkäveteinen vai kaipasitko tarinaan jotain? Vai onko kirja sinusta siksi yliarvostettu, ettet pidä sen ympärille nousseesta kohusta?

Kirja, joka sai sinut itkemään tai nauramaan

Kirjat herättävät monia tunteita, myös iloa ja surua. Muistatko kirjan, joka sai sinut itkemään liikutuksesta tai nauramaan vedet silmissä? Kuinka monta vahvoja tunteita herättäneitä kirjoja muistat lukeneesi? Mitä luulet, itkisitkö tai nauraisitko kirjan kanssa vielä vai oliko tunne siihen elämäntilanteeseen liittyvää?

Kirja, jota et lukenut loppuun

Kaikilta meiltä löytyy se kaapin perällä majaileva kirjaluuranko. Teos, jota ei tullut koskaan luettua loppuun. Miksi et itse lukenut kirjaa loppuun? Oletko yrittänyt uudestaan tai saitko luettua oman kirjaluurankosi?