Onko lukeminen vain yksinäisten susien puuhailua?

Lukemista pidetään usein yksinäisenä harrastuksena, jossa lukija hukkuu kirjan maailmaan eikä huomioi ympäristöään. Eroaako läsnäolo sen kummemmin älylaitteiden käyttäjästä? Jos pariskunta makaa vierekkäin sängyssä, onko eroa sillä, että he selaavat puhelinta, kuin että he lukisivat kirjoja? Onko kirjan tai somen lukeminen yksinäistä vai sosiaalista toimintaa?

Erityisesti nuorissa alkaa näkyä jakaantuminen paljon kirjoja lukeviin ja niihin, jotka eivät lue. Myös perheissä iltasatujen, perheen yhteisen hetken viettäminen, on vähentynyt. Iltasaduissa tärkeintä on kuitenkin yhteinen läheisyys. Lukemisen on todettu olevan monella tapaa hyödyllistä ja se myös kasvattaa sosiaalisia taitoja empatian, kokemusten ja tunteiden kautta. On ymmärrettävää, että nuorille, ruuhkavuosia eläville tai muuten arjessaan kiireisille tulee taukoa lukemisesta, kunnes kirjat löydetään uudelleen.

Kirjat yhdistävät ihmisiä

Kirjat ovat myös osa sosiaalista vuorovaikutusta, sillä niitä ostetaan mielellään lahjaksi. Kuinka moni vielä muistaa kouluajoiltaan täytettävät ystäväkirjat? Ystävien kesken tuli myös luettua samoja kirjoja ja jaettua kirjavinkkejä. Opistoista voi yhä löytää perinteisiä lukupiirejä, joissa luetaan yhteisesti sovittuja kirjoja sekä keskustellaan niistä. Harvemminpa ihmisten kokoontumisessa keskustelu jää vain yhteen aiheeseen, joten kirjat lisäävät sosiaalista kanssakäymistä monellakin tapaa. Sosiaalisen median ja internetin aikana lukuryhmän ei tarvitse edes kokoontua fyysisesti yhteen. Voit saada samanhenkisiä ystäviä maailmanlaajuisesti poistumatta kotoasi. Ystävyydelle ei tarvitse luoda rajoja, ja uusia ystäviä voi kohdata mitä kautta vain.

Kirjojen ja kirjailijoiden fanittaminen tuo myös ihmisiä yhteen. Toisaalta kirjallisuuden innoittama fani- tai harrastelijakirjallisuus voi kohentaa kotikirjailijoiden itsetuntoa muiden löytäessä teoksen. Kaikki kirjallisuus ei aina ole vain painetussa ja kustantamojen julkaisemassa muodossa. Netti on pullollaan tavallisten ihmisten kirjoittamaa tekstiä ja siten yksi ilmaisunmuoto. Voit pitää blogia esimerkiksi lukemistasi kirjoista ja kehittyä arvostelemaan kirjoja. Blogin aihe voi olla mikä vain ja tuotat tekstiä, jota muut lukevat. Muiden ihmisten mielipiteet ja kiinnostus voivat kehittää sinua ja tuoda uutta sisältöä elämääsi. Vastapuolena on sosiaalisen median musta lammas eli nettikiusaaminen ja -häiriköinti. Kuten kaikissa ihmissuhteissa, aina löytyy niitä, joiden kanssa ei tule toimeen. Kun muutamalla klikkauksella tavoittaa paljon enemmän ihmisiä kuin kasvokkain, ei huonoilta kohtaamisilta voi oikein välttyä. Kirjoista, kirjallisuudesta ja teksteistä voi kuitenkin nauttia turvallisesti myös ilman muita.