Victoria Lynn Hayden, kirjailijanimeltään Torey Hayden, on vuonna 1951 syntynyt yhdysvaltalainen kirjailija. Ammatiltaan hän on erityisopettaja ja psykologi. Hän on työskennellyt ammatissaan mm. sairaaloissa, laitoksissa ja kouluissa. Hän on työskennellyt erityisesti lasten kanssa, joilla on ollut erityistarpeita. Lapsilla on ollut niin oppimisvaikeuksia, psykologisia ja henkisiä vaikeuksia tai kaltoinkohtelua. Alalleen hän omistautui vuosiksi myös yliopiston opettajana ja tutkijana. Hänen ammatillisista kokemuksistaan seurasi myös mieltä liikuttavia kirjoja. Hänen kirjoissaan kerrotaan hänen kohtaamiensa lasten selviytymistarinoita. Hänen tunnetuin teoksensa on Tiikerin lapsi. Se julkaistiin Suomessa vuonna 1996, mutta Suomessa julkaistu versio on itse asiassa yhdistelmä One Child (1980) ja Tiger’s Child (1995) kirjoista.

Karut tarinat koskettavat lukijaa

Torey Hayden on kirjoittanut kirjojaan tositapahtumiin perustuen. Niissä kuvataan syvällisesti lasten henkisiä ongelmia ja kärsimyksiä. Henkilöiden kohtaamisessa kerrotaan tarkat kuvaukset ja ensivaikutelmat. Kirjat voivat myös järkyttää lukijaa lapsiin kohdistuvien hyväksikäyttöjen, henkisen ja fyysisen väkivallan sekä kaltoinkohteluiden vuoksi.

Tiikerin lapsi

Kirjassa Tiikerin lapsi hän kohtaa kuusivuotiaan Sheilan. Tytön äiti on lähtenyt ja alkoholisti-isä pahoinpitelee lasta. Tytöstä kehittyy aikuisiakin pelottava villieläin, jolle varataan paikka suljettuun laitokseen. Haydenin erikoisluokalla tyttö alkaa vähitellen luottaa opettajaansa ja luottamuksen jälkeen tytön elämästä paljastuu lisää. Koska kirja on jatkokertomus ja julkaistu erillisinä kirjoina, niiden välissä tulee aikahyppäys. Tällöin Hayden yrittää tavoittaa Sheilaa, koska on kirjoittanut hänestä kirjan. Teini-ikäinen Sheila kantaa yhä mukanaan lapsuutensa taakkaa, mikä näyttää kuinka lapsuuden traumat vaikuttavat loppuelämän ja niitä täytyy käsitellä.

Sähkökissa

Todellisuuteen perustuvien tarinoiden lisäksi Hayden on kirjoittanut myös fiktiivisiä teoksia, jotka liittyvät myös vahvasti lapsiin ja erityisiin ongelmiin. Kirjassa Sähkökissa (Otava 1999) hän kertoo James-nimisestä perheterapeutista, joka kohtaa taantuneen yhdeksänvuotiaan pojan Connorin. Connor puhuu vain lelukissalleen. James tutustuu koko perheeseen auttaakseen poikaa. Erityisesti äidillä on kerrottavanaan uskomattomia tarinoita, joissa todellisuuden raja hämärtyy ja James joutuu itsekin pohtimaan mitä uskoo. Kirja on tunnelmaltaan ehkä erilainen kuin Haydenin muut kirjat. Siinä on suorastaan aavemainen sävy ja kirja ei niinkään keskity itse terapeuttiseen hoitoon. Pikemminkin se kertoo lasten äidin tarinaa ja sen vaikutuksista aina omiin lapsiin asti.