Uuden kirjan odotusta

Kun kirjailija on jo saanut julkaistun teoksen, sille on helpompi odottaa jatkoa. Esikoiskirjailijoiden voi olla vaikea saada työtään julkaisuun asti, mutta samaan aikaan halutaan antaa kulttuurellisesti monipuolinen mahdollisuus erilaisille kirjoille. Hyvä kirja kerää faneja, joten sen kirjoittajakin saa huomiota. Kun kirja menee kaupaksi, sille kannattaa tehdä lisää painoksia. Kirjailijan suosio takaa markkinoita, joten uusi kirja on toivottu monien muidenkin kuin vain fanien toimesta.

Odottamisen helpotusta

Monille kirjoille odotetaan kuuliaisesti jatkoa, kuten Tulen ja Jään laulu -sarjalle, tutummin tv-sarjanimellään Game of Thrones. Valitettavasti uutta The Winds of Winter -nimistä osaa saadaan vielä odottaa, mutta uusi kirja vaikuttaa helpottavan odotuksen tuskaa. Kyseessä on maailmaa selkeyttävä ja laajentava teos eikä varsinainen romaani, mutta fanit tarttuvat siihen varmasti.

Monet listaukset ja kirja-arvostelijat kertovat kiinnostavista uutuuskirjoista. Esimerkiksi Kirjasampo kertoo mielenkiintoisista uutuuksista, kirjailijoista, lukupiireistä, blogeista ja artikkeleista. Netistä löytyy paljonkin kirjoihin keskittyneitä sivustoja, joita seuraamalla pysyy kirjallisuuden ajan hermoilla. Parhaiten odottamisen tuskaa helpottaa tietysti ajan kuluttaminen, vaikka lukemalla lisää mielenkiintoisia kirjoja.

Millaisia kirjoja odotetaan

Aina kyse ei ole sarjan jatkosta. Kirjailija voi kirjoittaa yksittäisiä tarinoita erilaisista ympäristöistä ja silti juuri hänen kirjojaan halutaan lukea lisää. Tai ehkä hän kirjoittaa samaa maailmaa, mutta yleisöön vetoavia tarinoita. Mauri Kunnaksen lastenkirjat ovat suosittuja myös aikuisten keskuudessa. Kirjat palvelevatkin montaa tarkkasilmäistä lukijaa uskomattoman tarkoilla piirroskuvilla, mutta myös mielenkiintoisella sisällöllä. Kunnas yhdistää hienosti historiaa ja tuttuja tarinoita Koiramäkeensä ja omaan piirrostyyliinsä.

Se, mikä lukijan nappaa otteeseen voi olla kerrontaa, tyyliä, kirjallista osaamista tai oikeastaan mitä vain. Jo pelkkä aihe voi tehdä kirjasta odotetun, kuten Kimi Räikkösestä kertova elämänkerta. Ihmiset haluavat tietää julkisuuden henkilöistä enemmän kuin mitä haastattelut ja ura ovat paljastaneet. Se liittyy myös fanittamiseen ja ihmisten luonnolliseen uteliaisuuteen muita ihmisiä kohtaan. Elämänkerrat ja historiikit ovat aina olleet suosittuja ja monet niistä tunnetaan tänä päivänäkin merkittävinä teoksina. Nuoren tytön päiväkirja eli hollantilaisen juutalaistytön Anne Frankin päiväkirja on maailman myydyimpiä kirjoja ja tietysti maailman myydyin päiväkirja. Se julkaistiin jo 1947 ja se koskettaa sekä puhuttelee ihmisiä vieläkin.